נכסים דיגיטליים או נדל"ן דיגיטלי
בתיאור פשוט בלי הגדרות מפוצצות אתרי אינטרנט להשכרה.
דיברתי על זה אתמול עם חבר ומכיוון שנראה לי שהדברים יכולים להועיל לכמה מהחברים כאן החלטתי לשתף אתכם בדברים.
אז אני אתחיל בהסבר קצר מה המוצר.
המוצר הוא אתר תדמית לבעל מקצוע שמקודם לעמוד ראשון ולתוצאות ראשונות בגוגל שאותו תשכירו (כמובן על ידי החברה) לבעל מקצוע. בדרך כלל מספר הטלפון באתר יהיה מספר בשליטת החברה ולא בעל המקצוע ואז הלידים שיכנסו יעברו דרכם מה שיעזור במקרה שיצטרכו להעביר את האתר לעסק אחר.
כאן נכנסים ניואנסים של כל מיני חברות כל אחת עם שינויים כאלו ואחרים חלקן משווקות לשוק הישראלי, חלקן לשוק האמריקאי, חלקן בונות ומקדמות בעצמן חלקן עובדות עם בעלי המקצוע הטובים בתחום (לא בדקתי אבל זה מה שהם טענו) חלקן יוצרות קבוצות השקעה ואז כל גם אם אתר אחד לא מושכר אין מישהו שמפסיד לגמרי את ההכנסה החדשית. ועוד שינויים כאלו ואחרים.
בדרך כלל בחתימת ההסכם יתחילו את בניית האתר וקידומו ואחרי כמה חודשים הוא יהיה מושכר.
השכירות תתחלק בין המשקיע והחברה וחלק מחלק החברה יושקע בקידום השוטף.
במידה והמשקיע יהיה מעוניין למכור החברה תקח 10% עד 50% מהמכירה.
המחירים שאני נתקלתי בהם נעים בין 15,000 ₪ ל-10,000$
השכירות בין 1,000 ש”ח ל-3,500 ש”ח
המחירים שהחברות טוענות שהאתרים ימכרו אחרי שיהיה שוכר קבוע זה בין 35,000 ₪ ל-20,000$
אחרי שהסברתי במה מדובר הגיע הזמן לשאול את השאלות:
שאלה ראשונה, למה הנכס מתומחר במחיר אותו דורשים?
ואני אתחיל לענות עם החשש שלי ואז אתן לכם את הגרסה שלי להערכת שווי, החשש שלי הוא שזה “תמחור לפי תשואה” ולמי שלא יודע למה אני מתכוון אז “תמחור לפי תשואה” זה אחד העוקצים הנפוצים בנדל”ן בחו”ל, למשל ליזם יש בית ששווה 50 אלף דולר ומושכר ב750 דולר אז הוא מוכר את הבית הזה ב75 אלף דולר, למה? כי יש כאן תשואה של 12%. (אל תשאלו אם יש כאלו עסקאות, זה היה משל) כלומר לעניינינו זה לא שזה השווי של האתר, אלא מכיוון שבמחיר הזה יוצא שהוא נותן תשואה של 33% לשנה וזו תשואה מדהימה אז למה למכור בפחות.
ולכן בשביל לבדוק את השווי האמיתי אני חושב שמה שצריך להבין זה מה העלויות לייצר כזה נכס. ולא, אל תטעו אני לא מגיע מהגישה הישראלית של “אני יכול לעשות את זה בעצמי” (תיכף אני אתייחס גם לזה אבל מזוית אחרת) אלא, מכיוון שכל הזמן קמות חברות שמציעות את ה”נכסים” הללו, אני צופה שהתחרות תוריד את המחירים מתישהו למחיר עלות.
בשביל לברר את זה אתם מוזמנים להרים טלפון לנותני שרות שעושים את זה כמה הם גובים, שיבנו את האתר לבד או עם פיליפינים וכדו’ ביותר זול ויכול להיות שהחברות האלו עושות את זה יותר טוב ולכן שווה לשלם להם יותר אבל זה נתון שכדאי מאד לדעת ולהבין אותו.
וכאן מגיעה השאלה השניה שהיא נגזרת של השאלה הראשונה האם אני יכול למכור את זה?
אחת החברות אמרה לי “התוכנית העסקית פה היא לא לעשות אקזיטים היא לייצר נכסים פאסיביים שיכניסו לי כסף כל חודש” כלומר עזוב את המכירה, זה לא העניין.
ולעומת זאת הייתה חברה שמכרה לי את חלום האקזיט וטענה ש”ברגע שהאתר מייצר הכנסות מספר חודשים, השווי שלו עולה. אתר שמגיע להכנסה של למעלה מ-2,500 ש”ח לחודש יכול להימכר בקלות סביב ה-60,000 ₪”
בואו נבין רגע, כנראה שאנחנו נמכור את זה למשקיעים חדשים של החברה שיכנסו בנעליים שלנו. כי לפי ידיעתי עדיין אין ביד 2 קטגוריה של נדל”ן דיגיטלי, אז זה יהיה תלוי האם החברה תצליח למכור את החלום הזה לעוד משקיע או לא. וכמובן המחיר יהיה תלוי במה המתחרים יציעו, כי אם המתחרים יציעו במחיר עלות או קצת יותר כנראה שזה מה שתקבלו גם אתם. זה אמנם משהוא שצריך להיות נביא בשביל לדעת, אבל אתם יכולים לברר אולי כבר עכשיו יש משקיעים שקונים אתרים פעילים ואם הם אכן קונים אותם ב60,000 ₪ אולי כדאי לכם להזדרז ואולי תספיקו לעבור את הכמה חדשים עד שהאתר שלכם יכניס כסף לפני שהתחרות תוריד את המחירים ותספיקו לעשות “אקזיט”.
השאלה השלישית מה קורה במידה והעסק שהשכרתי לו את האתר נסגר
אז מכיוון שכמו שהזכרתי הטלפון באתר נשלט על ידי החברה המנהלת ברגע שעסק יפסיק לשכור את האתר האתר יושכר לעסק אחר בתחום שיקבל אתר יחסית מוכר שכבר מכניס לידים הבעיה שזה מגביל את ההשכרה לעסקים פחות עם שם שלא יהיו מעוניינים להשתמש באתר משומש אבל תמיד אפשר לעשות התאמות שיתן לעסק החדש הרגשה שזה חדש שלו ולא משומש.
השאלה הרביעית מה בדיוק הבעלות שלי? מה יקרה עם החברה תסגר? או האם מישהו יכול לברוח עם הכסף שלי?
לפי מה שהבנתי זו אחת השאלות הקשות ומכיוון שאני והרבה מהקוראים לא ממש מבינים בדיוק איך אתר עובד שם מאחורי הקלעים אנסה לפשט את זה יש את הדומיין (הכתובת) יש את השרת שעליו האתר שמור ויש את המערכת שבו נכתב האתר. אז לגבי הדומיין אם הוא רשום על שמכם הוא שלכם והמצב מעולה אם הוא רשום על החברה המנהלת אז אתם לא בדיוק הבעלים, אבל גם אם הוא רשום על שמכם זה לא מכסה את הכל כי הדומיין הוא כמעט כלום אם אין אתר שמשויך אליו ככה שאם אין לכם את ה”מפתחות” למערכת שבו נכתב האתר אז אין לכם כמעט כלום ביד.
אז כמובן כל זמן שהכל מתנהל כשורה אין שום בעיה אבל כמו שאמר לי פעם עו”ד, חוזה נכתב לא בשביל מתי שהכל הולך טוב אלא בשביל להסדיר את המצבים שבהם יש בעיות. אז קודם כל כדאי שהחוזה שלכם יהיה ברור ומוגדר ומטפל בכל הבעיות שיכולות לצוץ. וכאן נראה לי שמתאים לחזור להשוואה שהמשווקים של הנכסים הדיגיטליים אוהבים לעשות לנדל”ן ונפרק רגע את הראשי תיבות “נכסי דלא ניידי” הווה אומר נכסים שלא הולכים לשום מקום וכשחושבים על זה ככה זה ממש מגוחך לקרוא לזה נדל”ן דיגיטלי. חשוב מאד להבין שאין כאן בטוחה אלא רק התחייבות חוזית, אני לא אומר שלא לעשות עסקים שיש בהם רק התחייבות חוזית אבל חשוב להבין את הסיכון שיש במצב הזה.
השאלה החמישית האם יש ביקוש מספיק בשביל שכל החברות שעושות את זה יצליחו להשכיר את האתרים?
אז חברות שפונות לשוק הישראלי הן קצת בעייתיות לדעתי א. כי ישראלים מאד אוהבים לחשבן כמה יעלה לי לעשות את זה לבד ויש סיכוי גדול מאד שהרבה עסקים יעדיפו להקים את האתר שלהם לבד ולא לשכור ב. השוק הוא לא כזה גדול ואם יקומו הרבה חברות כאלו זה יכול ליצור בעיה.
דבר שמאד חשוב לשים לב בהקשר הזה זה שאם האתר מיועד לבעל מקצוע שנותן שרות מקומי יהיה יותר קשה להשכיר אותו לעומת נותן שירות וירטואלי או נותן שרות לכל חלקי הארץ שיהיה לו שוק שוכרים רחב יותר.
חברות שפונות לשוק האמריקאי זה יותר טוב, למרות שמכיוון שבסופו של דבר האתר יפנה למדינה ספציפית ולא לכל ארה”ב זה קצת יגביל את כמות השוכרים אבל אולי זה יהיה טוב יותר מישראל.
מקווה שהחזקתם מעמד עד הסוף, למי שהגיע אני רוצה להבהיר שכל ה”שליליות” שהקרנתי כאן אני רוצה שתקחו אותה בתור “כבדהו וחשדהו” בתור בדיקה בדיוק במה מדובר שתתן לכם את הכלים לבחון אם ההשקעה הזו עם הסיכונים והסיכויים שבה נכונה לכם, למטרות שלכם ולכספים שאתם הולכים להשקיע בה. שאלו הם שלושת הפרמטרים שאני חושב שחייבים ללוות כל משקיע בכל השקעה.